Pieniamerikanpaimenkoirat ry

Miniature American Shepherd Club of Finland

Tervetuloa

Pieniamerikanpaimenkoira on pienikokoinen paimenkoirarotu, jonka alkuperämaa on Yhdysvallat. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 1 lammas- ja karjakoirat.

 

Pieniamerikanpaimenkoira on rotuna hyvin monipuolinen ja tarmokas, älykäs sekä miellyttämishaluinen ja soveltuu erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin. 

Pieniamerikanpaimenkoirat ry rotukerho on perustettu alkuvuodesta 2018 yhdistämään rodun harrastajia ja tuomaan rotua ihmisten tietoisuuteen.

Neuroaksonaalinen dystrofia on synnynnäinen, hitaasti etenevä, rappeuttava hermokudoksen sairaus. Ensimmäiset näkyvät kliiniset oireet ilmaantuvat tyypillisesti aikuisiässä. Oireenkuvaltaan sairaudessa esiintyy etenkin takapään jäykkyyttä, heikkoutta ja hallinnanpuutetta, voimakasta peitsaamista, vaikeuksia nousta ja laskeutua portaita sekä lopulta tasapaino-ongelmia. Tyypillistä ovat myös pidätysongelmat ja ruuansulatusongelmat (ripuli). Sairauden myöhäisemmässä vaiheessa on havaittu hengitysongelmia.

 

Neuroaksonaalinen dystrofia periytyy monogeenisena, autosomaalisena resessiivisenä sairautena, mikä tarkoittaa että sairaan koiran on saatava geeni kummaltakin vanhemmalta.

 

Alustavat tulokset sairauden levinneisyydestä pieniamerikanpaimenkoirapopulaatiossa saatiin elokuussa 2023 Bernin yliopiston tutkimusryhmältä Sveitsistä. Arviolta 20% koirista on sairauden kantajia. Suomalaisissa koirissa on sekä sairauden kantajia, että sairastuneita.

 

Lue ohje geenitestaukseen nettisivuiltamme.