Terveystutkimusten teettäminen koiralle

 

Kiitos kiinnostuksesta tutkituttaa koirasi! Terveystulokset hyödyttävät kaikkia rodun harrastajia, pentua harkitsevia, omistajaa ja tietysti myös kasvattajaa. 

 

Ohessa on kerrottu Kennelliiton virallisista luusto- ja silmätutkimuksista, joihin tulee tilata lähete. Lähetteen lisäksi tulee sinun varata aika ko. tutkimuksia tekevältä eläinlääkäriltä. Näiden tutkimusten tulokset tulevat näkyviin Kennelliiton julkiseen jalostustietojärjestelmään. Lisää tietoa terveyteen liittyvistä tutkimuksista ja suosituksista löydät Jalostus/Jalostusuositukset -sivulta.

 

Lähetteen tilaaminen

Kirjaudu Omakoiraan ja valitse sieltä kohta “Koirat” ja alemmasta valikosta “Terveystutkimukset.” Sieltä aukeaa sivu “Tilaa lähete,” jolloin sinulta pyydetään koiran rekisterinumero. Sen laitettuasi voit valita haluamasi tutkimukset.  Lista on pitkä ja kaikki eivät tätä rotua koske. Lopuksi saat maksutiedot valitsemistasi lähetteistä. 

 

Luustotutkimukset 

Luustokuvauksia tekevät  kaikki isoimmat eläinlääkäriasemat, kasvattajalta voi kysyä suosituksia.  Lähete tulee olla tilattuna ja maksettuna ennen kuin menet kuvauksiin.  Tutkimusten hinta vaihtelee jonkin verran, ja hinnasto yleensä löytyy eläinlääkärin sivustolta. Joissakin eläinlääkäriasemilla järjestetään satunnaisesti joukkotarkastuksia, jolloin hinnat ovat yleensä hieman edullisemmat. Rodun PEVISA edellyttää jalostuskoirilta lausuntoa lonkista ja kyynäristä ennen astutusta. Pieniamerikanpaimenkoiran yleiset luustotutkimukset on lueteltuna alla. Koira on kuvausten aikana rauhoitettuna muissa, paitsi polvitutkimuksessa.

 

Tutkimus

(klikkaa saadaksesi lisätietoa)

Lähetteen hinta

(sisältää lausunnon, ei itse tutkimusta)

Muuta huomioitavaa

Lonkkanivel

21 e

Kuuluu PEVISA:an.

Kyynärnivel

21 e

Kuuluu PEVISA:an.

Polvilumpioluksaatio

2 e Kennelliton jäseniltä,
muilta 5 e

Ei ole röntgentutkimus

ja tuloksen saa väliittömästi.

Selkä

LTV, SP (suppeampi) 35 e

LTV, SP, VA (laajempi) 50 e

Laajempi lausunto on suositeltava, spondyloosia ei kuitenkaan lausuta alle 2v. koiralta.

Olkanivel (OCD)

21 e

 

 

Silmätutkimus

Kasvattajasi on yleensä tutkituttanut pentueen silmät ennen luovutusta. Koirasi vanhemmilla voi olla myös geenitestitulokset joidenkin silmäsairauksien osalta. Tämä voi antaa myös sinun koirastasi tietoa joidenkin periytyvien sairauksien osalta.  Geenitutkimukset eivät kuitenkaan kerro kaikkea. Lisäksi on silmäsairauksia, kuten kaihi, jotka voivat kehittyä myöhemmällä iällä. Rodun PEVISA edellyttää jalostuskoirilta voimassa olevaa silmälausuntoa. Lausunto on voimassa vuoden. Tästä näet Kennelliiton listausta silmäsairauksista, näistä vain osa näyttäytyy geenitesteissä.

 

Silmätutkimuksia tekevät  vain silmiin erikoistuneet eläinlääkärit.  Hinnoissa on suurta vaihtelua (55-110e).  Pieniamerikanpaimenkoiralta tulisi silmät tutkia ainakin kertaalleen ennen tippojen laittoa, tästä on hyvä mainita aikaa varatessa.

 

Tutkimus

(klikkaa saadaksesi lisätietoa)

Lähetteen hinta

(sisältää lausunnon, ei itse tutkimusta)

Muuta huomioitavaa

Silmälausunto

Lähete 2 e Kennelliton jäseniltä, muilta 5 e

Kuuluu PEVISA:an.

Omistaja saa tutkimustuloksen välittömästi. KoiraNettiin tulos tulee n. kk sisään.