Terveystutkimusten teettäminen koiralle

 

Kiitos kiinnostuksesta tutkituttaa koirasi! Terveystulokset hyödyttävät kaikkia rodun harrastajia, pentua harkitsevia, koiran omistajaa sekä tietysti myös kasvattajaa. 

 

Varaa aika virallisiin terveystutkimuksiin ko. tutkimuksia tekevältä eläinlääkäriltä ja tilaa lähete Kennelliiton Omakoira sivuilta. Näiden tutkimusten tulokset tulevat näkyviin Kennelliiton julkiseen jalostustietojärjestelmään KoiraNettiin. Tutustu rodun PEVISA:an ja jalostussuosituksiin sivuillamme.

 

Lähetteen tilaaminen

Kirjaudu Omakoiraan ja valitse sieltä kohta “Koirat” ja alemmasta valikosta “Terveystutkimukset.” Sieltä aukeaa sivu “Tilaa lähete,” jolloin sinulta pyydetään koiran rekisterinumero. Sen laitettuasi voit valita haluamasi tutkimukset.  Lista on pitkä ja kaikki eivät tätä rotua koske. Lopuksi saat maksutiedot valitsemistasi lähetteistä. 

 

Luustotutkimukset 

Luustokuvauksia tekevät  kaikki isoimmat eläinlääkäriasemat, kasvattajalta voi kysyä suosituksia.  Lähete tulee olla tilattuna ja maksettuna ennen kuin menet kuvauksiin.  Tutkimusten hinta vaihtelee jonkin verran, ja hinnasto yleensä löytyy eläinlääkärin sivustolta. Joissakin eläinlääkäriasemilla järjestetään satunnaisesti joukkotarkastuksia, jolloin hinnat ovat yleensä hieman edullisemmat. Rodun PEVISA edellyttää jalostuskoirilta lausuntoa lonkista ja kyynäristä ennen astutusta. Pieniamerikanpaimenkoiran yleiset luustotutkimukset on lueteltuna alla. Koira on kuvausten aikana rauhoitettuna muissa, paitsi polvitutkimuksessa.

 

Tutkimus

(klikkaa saadaksesi lisätietoa)

Lähetteen hinta

(sisältää lausunnon, ei itse tutkimusta)

Muuta huomioitavaa

Lonkkanivel

21 e

Kuuluu PEVISA:an.

Kyynärnivel

21 e

Kuuluu PEVISA:an.

Polvilumpioluksaatio

2 e Kennelliton jäseniltä,
muilta 5 e

Ei ole röntgentutkimus

ja tuloksen saa väliittömästi.

Selkä

LTV, SP (suppeampi) 35 e

LTV, SP, VA (laajempi) 50 e

Laajempi lausunto on suositeltava, spondyloosia ei kuitenkaan lausuta alle 2v. koiralta.

Olkanivel (OCD)

21 e

 

 

Silmätutkimus

Kasvattajasi on yleensä tutkituttanut pentueen silmät ennen luovutusta. Koirasi vanhemmilla voi olla myös geenitestitulokset joidenkin silmäsairauksien osalta. Tämä voi antaa myös sinun koirastasi tietoa joidenkin periytyvien sairauksien osalta.  Geenitutkimukset eivät kuitenkaan kerro kaikkea. Lisäksi on silmäsairauksia, kuten kaihi, jotka voivat kehittyä myöhemmällä iällä. Rodun PEVISA edellyttää jalostuskoirilta voimassa olevaa silmälausuntoa. Lausunto on voimassa vuoden. Tästä näet Kennelliiton listausta silmäsairauksista, näistä vain osa näyttäytyy geenitesteissä.

 

Silmätutkimuksia tekevät  vain silmiin erikoistuneet eläinlääkärit.  Hinnoissa on suurta vaihtelua (55-110e).  Pieniamerikanpaimenkoiralta tulisi silmät tutkia ainakin kertaalleen ennen tippojen laittoa, tästä on hyvä mainita aikaa varatessa.

 

Tutkimus

(klikkaa saadaksesi lisätietoa)

Lähetteen hinta

(sisältää lausunnon, ei itse tutkimusta)

Muuta huomioitavaa

Silmälausunto

Lähete 2 e Kennelliton jäseniltä, muilta 5 e

Kuuluu PEVISA:an.

Omistaja saa tutkimustuloksen välittömästi. KoiraNettiin tulos tulee n. kk sisään.

 

Geenitestitutkimukset

 

Lue lisää Kennelliiton sivuilta. Geenitestinäyte on mahdollista ottaa joko virallisesti eläinlääkärin vastaanotolla (esim. poskisolu- tai verinäyte) tai epävirallisesti itse suoraan palveluntarjoajalta tilatulla näytteenottovälineistöllä (esim. poskisolunäyte). Katso yhdistyksen suosittelemat testit sivuiltamme.

 

  • Pieniamerikanpaimenkoirat tarjoaa yhteistyössä Slovgenin kanssa rodulle sopivia geenitestipaketteja. Katso ohje sivuiltamme. 
  • Toinen paljon käytetty laaja testipakkaus on MyDogDNA, yhdistys ei kuitenkaan seuraa mitä testejä tilaukseen kulloinkin kuuluu
  • Neuroaksonaalinen Dystrofia (NAD) on mahdollista testata Euroopassa Laboklinin kautta tai Yhdysvalloissa Purduen yliopiston kautta.

 

NAD -geenitestaus Yhdysvalloissa Purdue Universityn kautta

 

OHJEET:

1. Varmista, että käytät steriilejä, näytteenottoon sopivia vanupuikkoja tai näytteenottoharjoja. Käytä 2 vanupuikkoa/koira.  Poskisolunäytettä ottaessa eläimen suun tulee olla mahdollisimman puhdas. Vieras DNA tai bakteerit voivat saastuttaa näytteen. Älä ota näytettä esimerkiksi heti ruokailun jälkeen. Lisää koiran tiedot (nimi ja rekisterinumero) jokaiseen vanupuikkokuoreen. Testipakettia ei ole mahdollista tilata tutkimuksen tekijältä, joten vanupuikkoja lienee helpointa tiedustella omalta eläinlääkäriltä. Näytteet voi lähettää kirjekuoressa tai laatikossa, kunhan saat siihen mahtumaan vaadittavat päälle liimattavat tiedot. 

 

2. Tulosta ja täytä koirasi osalta Individual -lomake. Jos testaat pentueen niin Litter -lomake.  Varmista, että allekirjoitat ja päiväät jokaisen lomakkeen.

 

3. Siirry Tuotteet-sivulle ja valitse testi. Sivuilla tarjotaan myös toisen rodusta löydetyn harvinaisen geenivirheen, juveniili kaihin (Non-HSF4 Cataracts) yhdistelmätestiä (combo test) NAD-testin kanssa. Valittuasi testin vastaa kysymyksiin koirastasi/koiristasi. Kysymykset kustakin koirasta tulevat samassa järjestyksessä. Lopuksi järjestelmä pyytää maksua. 

 

4. Näyte lähtee EU:n ulkopuolelle, joten se tarvitsee tullilipukkeen laatikon päälle. Tullilipuke toimii samalla sähköisenä ilmoituksena. Posti lähettää lipukkeen automaattisesti sähköpostiisi täytettyäsi tiedot Postin sivuilla ja voit tulostaa sen sieltä.

Tiedot tullia varten:

Saaja: ADDL at Purdue University

Osoite: 406 S University St, West Lafayette, INDIANA 47907-2065, USA

Sisältötyyppi: muu (täytä: non-infectious sample for research)

Kuvaus: non-infectious sample for research

Arvo: 1e

Tariffinumeroa ei tarvita

Muista allekirjoittaa tullilipuke!

 

5. Kirjoita/tulosta oheinen vakuutus allekirjoitettuna kahtena kappaleena.

PACKAGE CONTAINS -DIAGNOSTIC SPECIMEN -NON-RESTRICTED

Regarding USDA Guidelines of Importation #1102 Feline and Canine Material I understand that the USDA import permit is not required for this material since I can provide the following true statements.

The material in this shipment is canine (dog) tissue/blood/DNA.

This material does not contain any other animal derived material (i-e. From livestock or poultry).

This material was NOT derived from dogs and/or cats which were inoculated with or exposed to any infectious agents of agricultural concern.

 

I declare that the above information is true and correct to the best of my knowledge.

 

Allekirjoitus, nimen selvennys ja päiväys

 

6. Laita kirjeeseen nimetyt vanupuikot, täyttämäsi lomakkeet koirista, tuotteiden tulostetut maksulomakkeet sekä vakuutus niin sisä- kuin  ulkopuolelle ja vielä tullilipuke paketin päälle. Laboratorionäytteitä ei saa jättää kirjelaatikkoon, vaan ne tulee viedä aina Postiin. Maksa lähetys Postiin.

Postitusosoite: ADDL at Purdue University, 406 S University St, West Lafayette, IN 47907-2065, USA